Lifestyle

VRHUNSKI DOMAĆI PROIZVOD

Kozje mlijeko je za deset!

Hranjivo kozje mlijeko prava je supernamirnica, a SPAR proizvodi od kozjeg mlijeka vrhunske su kvalitete kao i oni njihovih partnera Ambient Parka i Capra Domestice.

U samo jednoj čaši kozjeg mlijeka krije se prava raskoš dobrobiti za naš organizam. Zbog lakše probavljivosti i visoke nutritivne vrijednosti sve je popularniji izbor, a razne delikatese od domaćeg kozjeg mlijeka svrstavaju se u delicije koje pašu nepcu zbog jedinstvenih okusa. 

U samo dva decilitra kozjeg mlijeka je 170 kalorija, 9 grama proteina, 10 grama masti, 11 grama ugljikohidrata i čak 330 miligrama kalcija. Bitna prednost kozjeg mlijeka je u sadržaju srednjelančanih masnih kiselina te boljoj i bržoj probavljivosti (40 minuta). 

U usporedbi s kravljim mlijekom, kozje sadrži nešto manje laktoze, bogatije je kalcijem i proteinima i kaloričnije od kravljega mlijeka. Istraživanja pokazuju da kozje mlijeko poboljšava sposobnost organizma u apsorpciji nutritivnih vrijednosti iz drugih namirnica. Povoljno utječe na rast i razvoj kostiju, a osim po kalciju, kozje mlijeko karakteristično je po oligosaharidima koji su značajni zbog prebiotičkih svojstava za organizam. Od kozjeg mlijeka proizvode se jogurti, kefiri i sirutke, ali najpopularniji je sir. 

Na SPAR-ovim policama pronađite ga pod SPAR-ovim brendovima, ali i s potpisom njegovih vjernih partnera koji donose prave domaće okuse.

AMBIENT PARK

Kad govorimo o domaćoj proizvodnji, treba spomenuti Ambient Park, farmu nedaleko Zagreba koje se ponosi stadom od 200 koza. Ova je farma i edukacijski centar zdrave hrane s modernom siranom poznatom po proizvodima od kozjeg mlijeka vrhunske kvalitete. Vlasnik je obitelj Grgić, a upravo se ovdje godišnje proizvede do pet tona kozjeg sira Gabriel, koji je osvojio prestižna priznanja i nagrade.

CAPRA DOMESTICA

Proizvođači kozjeg mlijeka i proizvoda od kozjeg mlijeka iz Dalmatinske zagore Capra Domestica potvrda su kako je tradicionalan uzgoj najbolji pristup i ulog. Ne treba raditi kompromise kad je u pitanju proizvodnja domaćih prehrambenih proizvoda. Capra Domestica ima stado od 800 koza, a brend je nastao iz uvjerenja o iznimnom zdravstvenom benefitu izvornog kozjeg mlijeka. Temeljeno na tradicionalnom obiteljskom iskustvu i znanstveno utemeljenim činjenicama, ovdje se poštuje prirodan ciklus životinja koje ne dobivaju hormone, nedopuštene antibiotike ni sredstva koja će poticati laktaciju. Zato proces “Capra Domestica” daje jedinstvene proizvode bez agresivnog “kozjeg” okusa i mirisa, iznimno blage i ugodne teksture. Pri izradi proizvoda koriste isključivo sirovinu iz vlastitog stada, ne otkupljuju mlijeko, a u krugu 50 metara odvija se cjelokupni proizvodni ciklus: od mužnje do pakiranja finalnog proizvoda. Proizvodi ne sadrže aditive, boje, pojačivače okusa ili konzervanse, sve se postiže prirodnom fermentacijom i ručnom kontrolom u suvremenom pogonu mini sirane. Paleta je bogata – od mlijeka, jogurta, kefira, sirutke, mekog sira, škripavca, polutvrdog sira i skute te na kraju biser – polutvrdi kozji sir u maslinovu ulju sa samoniklim biljem srednje Dalmacije koji je jedinstven proizvod i po okusu i po načinu proizvodnje.