Lifestyle

LOKALNA KUHINJA

Čvarci i svinjska mast (opet) osvajaju

Svaki će gastro znalac obraniti čast čvaraka i svinjske masti. Riječ je o tradiciji i vrhunskoj deliciji. A prave ljubitelje oduševit će SPAR enjoy snack od čvaraka stvoren po slavonskoj recepturi.

Od pamtivijeka čvarci su dio gastro tradicije, a kako su danas na svakoj ozbiljnoj mapi gastronomada, jasno je da je vrijeme stida prošlo: čvarci su postali stvar ponosa. To što je svinjska mast, a s njom i čvarci došla na „zao glas“, stvar je prošlosti. Svinjska mast opet je na našim jelovnicima zahvaljujući okusu i visokom udjelu nezasićenih masnih kiselina. 

BIRAJTE KVALITETU

Da bi i svinjska mast i čvarci bili što kvalitetniji, važno je da se rade od domaćih svinja koje žive na poluotvorenom i jedu prirodnu hranu. Sirovina će biti nutritivno bogatija, a okus onakav kakav pamtimo iz djetinjstva. Za prave čvarke koriste se mast i slanina s leđa, slanina se usitnjava, topi uz dodatak malo vode, a pri kraju se dodaje malo mlijeka koje će dati zlatnosmeđu boju. Na kraju dodajte i glavicu luka za bolji okus. Kad su čvarci gotovi cijede se i prešaju. Vječno je pitanje treba li ih posoliti za pripreme ili tik prije serviranja. Mnogi naginju drugoj opciji jer, kažu, tako zadržavaju hrskavost.

Čvarci su omiljeni „svinjski čips“, idealno predjelo. Za pravi domaći okus isprobajte one s potpisom SPAR enjoy jer će vas tradicionalna receptura i način pripreme u trenu vratiti u neke ljepše dane. No mogućnosti čvaraka su beskrajne. Pogačice, namazi ili kao nadjev za palentu, okruglice ili u mesnim roladama, čvarci su ponovo zauzeli svoje mjesto na jelovnicima – i s punim pravom. 

BOGATSTVO U SVINJSKOJ MASTI

Svinjska mast skriva bogatstvo nezasićenim masnim kiselinama, osobito oleinskom, pa se na listu poželjnih namirnica vratila u velikom stilu. Od namazane kriške kruha posute crvenom paprikom mast je „napredovala“ pa je u kuhinji koristimo u pripremi jela, osobito prženih. Meso prženo na masti neće upiti previše masnoće, dobit će poseban okus i onu zlatnožutu boju kakvu želimo kod „pohanja“. Mast je i sastojak kolača, prvenstveno salenjaka, a dodaje se i u dizano tijesto koje postaje podatnije.

Svinjska mast koristila se i kao konzervans jer može dugo stajati na hladnom i tamnom mjestu bez da se pokvari. U njoj su se najčešće čuvali proizvodi od mesa, a pravi je užitak i gastro prvak – tradicionalno meso iz tiblice.