Lifestyle

Muffinologija

Američka slastica koja je osvojila svijet

Naizgled vrlo jednostavan američki kolač postao je omiljena slastica jer muffin je naprosto neodoljiv. 

Idealan muffin ne priznaje samo jedan okus. Ovaj kolačić može biti sladak, slan ili pikantan – za svačiji ukus. Njegovu teksturu čini nježna i sočna sredina s čvrstom hrskavom koricom. Najzanimljivije je promatrati kako muffin skoro dvostruko naraste tijekom pečenja. Ovaj dio obožavaju valjda sva djeca jer izgleda kao neka čarolija.

U sastojcima tijesta za muffine mogu se naći čak i začini – đumbir, papar, cimet, muškatni oraščić – koji se inače ne stavljaju u uobičajena peciva i kolače. Slana se varijanta vrlo često nudi uz dodatak slanine. Muffini se tradicionalno poslužuju za doručak jer je njihova priprema relativno brza – cijeli proces će zauzeti okolo pola sata.  

Glavna tajna kod pripreme muffina je biskvit posebne teksture. Takozvana Muffin Mixing Method ili metoda miješanja suhih i mokrih sastojaka recepta čini razliku teksturi muffina od drugih biskvitnih tijesta. Posebnost metode je u tome da se suhi sastojci miješaju odvojeno od mokrih, nakon čega se mokri dodaju suhim, a ne obrnuto, i brzo, ali kratko se izmiješaju žlicom. Rezultat takvog načina pripreme tijesta je biskvit rahle i grublje teksture. Duže vrijeme miksanja učinit će ovaj kolač „gumenim“.

Karakteristična korica na muffinu stvara se zahvaljujući visokoj temperaturi pečenja i specifičnosti samog tijesta. Klasični muffini se prije pečenja znaju posipavati krupnim šećerom koji na sebe veže dio vlage iz tijesta i tako stvara posebnu koricu.  

Kod pripreme muffina bitan je točan omjer sastojaka. Ali kao i s drugim kolačima, sitni trikovi samo poboljšavaju njihovu kvalitetu. Tako šećer u receptu za čokoladne muffine slobodno možete smanjiti za 50 grama, a štapić vanilije prekrasno će zamijeniti vanilin šećer koji je najbolje staviti u mokre sastojke jer arome se bolje otvaraju u tekućinama.

Prašak za pecivo možete kombinirati i polovicu zamijeniti sodom bikarbonom. Takav trik dozvoljava se ako je recept na bazi mlijeka, a kod fermentiranih proizvoda poput jogurta i kefira bolje je igrati na sigurno i staviti samo prašak za pecivo.

U pripremi čokoladnih muffina dajte prednost maslacu, a u voćnima prikladnije je koristiti suncokretovo ulje jer će biskvit ispasti nježniji i vlažniji. Od voća birajte ono koje u tijesto možete staviti cijelo, kao što su ribiz, borovnice, maline ili kupine.

Muffini ne spadaju u vrstu suhih kolača, ali mogu stajati duže vrijeme bez znatnih promjena kvalitete. Bitno je da ih čuvate u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi. Ako niste sigurni da stignete pojesti svu ispečenu količinu, probajte ih zamrznuti jer ova vrsta kolača dobro podnosi zamrzavanje. Kada ih poželite odmrznuti, samo ih na par minuta stavite u mikrovalnu pećnicu.