Lifestyle

JESTE LI ZNALI…

Zanimljive činjenice o hrani

Različite zanimljivosti uvijek su dobrodošle, a one o hrani posebno. Za vas smo potražili zgodne činjenice koje će vam otkriti sasvim novo lice hrane koju konzumirate.

Znate li da se od kikiriki maslaca može napraviti dijamant? Otkrili su to njemački znanstvenici, a sve jer maslac od kikirikija sadrži veliku količinu ugljika. Nakon što se izvuče kisik iz ugljikovog dioksida koji ovaj proizvod sadrži, dovoljno je ugljik koji ostane staviti pod veliki pritisak.

Volite li sushi, zasigurno ste uz njega dobili i wasabi. No ne dajte se zavarati. Riječ je zapravo o obojenom hrenu s obzirom na to da je pravi wasabi puno skuplji. Stoga ga možete pronaći samo u vrlo skupim japanskim restoranima.

Zrelost voća i povrća možete provjeriti na različite načine. A zrelost brusnica provjerite na zabavan način. One, naime, odskaču kao gumene loptice kad su dovoljno zrele.

Ako ste ljubitelj začinjene hrane, znate kakav je osjećaj pojesti ljutu papričicu. A otkud on dolazi? Za to je zaslužan kapsaicin, kemijski spoj koji mozgu šalje signale da na jeziku osjećate bol. Upravo zato se znojite i crvenite kad pojedete hranu koja sadrži ljute papričice.

Kamenice su posebna delikatesa, a vrlo često se jedu sirove. No vjerojatno niste znali da su one u trenutku kad ih konzumirate još uvijek žive. Naime, jedino su takve pogodne za konzumaciju. Ali bez brige, one nemaju središnji živčani sustav pa ne osjećaju bol.

Za med ste već sigurno čuli da je jedina namirnica koja se ne može pokvariti. No to nije u potpunosti istina. U ovu skupinu spadaju i šećer, sol i sirova riža.

Omiljena čokolada imala je poseban status kod starih Azteka. Osim što su izmislili toplu čokoladu, koja se koristila u svečanim ceremonijama, također su ju koristili i kao valutu plaćanja.

Začini su uvijek poželjan sastojak različitih slastica, no neki od njih mogu izazvati i neuobičajene posljedice. Tako primjerice konzumacijom makovih sjemenki možete pasti na testu za drogu, a prevelika količina muškatnog oraščića može izazvati halucinacije.