Lifestyle

ZABORAVLJENA NAMIRNICA

Ukusna repa za toplu zimu

Namirnica koja svoje porijeklo vuče još iz antičkog doba u posljednje vrijeme sve više doživljava povratak na naše tanjure. Načini njezine pripreme su brojni, a na vama je da isprobate odlične recepte.

Repa je u Europi od davnina pa sve do dolaska krumpira bila glavna namirnica u prehrani. Gotovo svuda je bila odlično prihvaćena, osim u Velikoj Britaniji gdje su ju u 19. stoljeću koristili kao hranu za stoku. No u ostalim europskim zemljama postala je prava delicija pa se u Francuskoj pripremala glazirana i posluživala uz patku, Talijani su od nje radili ukusan rižoto, a u Japanu se kiselila.

Repa pripada porodici kupusnjača, a jestivi su joj i korijen i lišće. Dio korijena koji je u zemlji bijele je boje, a gornji dio može biti zelene, ljubičaste ili crvenkaste boje, ovisno o količini sunčevog svjetla. U prošlosti se konzumirao samo korijen, a lišće su u prehranu uveli američki robovi jer su ih robovlasnici odbacivali. 

Najbolje se uzgaja u područjima umjerene klime i u zimskom periodu ju se i najviše može naći, dok je ljeti nema. Najbolje ju je konzumirati od rujna do prosinca, ali idealna je i u ostalom dijelu godine. Kad kupujete repu pazite da je plod čvrst, a kora glatka i zategnuta te bez oštećenja. Lišće bi također trebalo biti svježe i lijepe zelene boje.

Repa se zbog svojih ljekovitih svojstava od davnina koristila u liječenju različitih tegoba poput bronhitisa, čireva i slično. A razlog tomu je njezino bogatstvo vitaminima, mineralima i drugim nutrijentima. Tako u repi možete pronaći vitamin C, beta karoten, kalij, kalcij i fosfor, vlakna, spoj glukozinolat čiji se visoki unos povezuje s nižim rizikom od karcinoma. Također ima i antioksidativna svojstva, sadrži i vitamin K, mangan te vitamine B skupine.

Iako se danas najčešće kiseli i priprema uz dodatak suhog mesa, repa ima niz mogućnosti pripreme. Svježu ju možete spremiti na salatu i sačuvati najviše nutrijenata. Također ju možete kuhati kao juhu ili varivo, pirjati za dodatak pitama, a odlična je i u složencima. Lišće također možete iskoristiti i pripremiti ga slično kao špinat. Od repe se može pripremiti i sok koji će pomoći kod različitih želučanih tegoba.