Lifestyle

JUTARNJI RITUALI

Isprobajte ayurvedu na nov način

Indijska tradicija ayurvede stara je tisućama godina. Njezini brojni principi sve više pronalaze put u zapadnjačku kulturu, a jedni od njih su i jutarnji rituali koji će vas razbuditi i naučiti da zavolite sebe.

Jutarnji rituali u ayurvedi poznati su pod nazivom dinacharya. Ova tradicija temelji se na izmjeni ciklusa (noć – dan, godišnja doba), a ništa nije drugačije i s dijelovima dana. Naime, svakim od njih vlada određeni princip. Onaj jutarnji poznat je kao Kapha, odnosno vrijeme aktivnosti. Upravo zato poželjno je ustati što ranije, najbolje oko 6 sati. Iako vam se to čini dosta rano, vjerujte nam, iza toga zaista postoji razlog. Stoga, upijte jutarnje sunce, izađite iz kreveta i krenite u dan.

Nakon ustajanja uputite se u kupaonicu, obavite obje nužde i umijte se. Poželjno je isplahnuti lice sedam puta hladnom vodom, a umiti se možete i ružinom vodicom. Pripazite samo da ne sadrži nikakve štetne sastojke. Zatim popijte čašu vode sobne temperature u koju možete dodati limunov sok koji će potaknuti čišćenje organizma. Nakon toga očistite usnu šupljinu. Prvo očistite jezik strugačem, a zatim isperite usta kokosovim uljem. Žlicu ulja otopite i mućkajte 20 minuta. Na taj ćete način osvježiti dah, uništiti bakterije, očistiti zube i njegovati usnu šupljinu. Ulje potom ispljunite u kantu za smeće ili papirnati ubrus, nikako ne gutajte ili pljujte u umivaonik kako se ne bi začepio. Potom operite zube, poželjno prirodnom pastom za zube.

Nakon što ste se uredili, iščetkajte kožu četkom ili grubljim ručnikom. Potom odradite laganu jutarnju vježbu, meditaciju i tijelo izmasirajte uljem. Tek sada je vrijeme za tuširanje. Tuširajte se u mlakoj ili čak hladnoj vodi, uklonite sve nečistoće i uživajte. 

I za kraj, pripremite ukusan doručak. Neka to ne bude ništa preteško, lagan obrok bit će sasvim dovoljan. Zobene pahuljice s jogurtom, voće, žitarice ili granola s biljnim napitkom dovoljno će vas zasititi, a neće opteretiti želudac. Uz to popijte voćni sok ili biljni čaj i spremni ste za novi dan. Ne morate odmah slijediti sve smjernice. Dovoljno je uzeti nekoliko i prilagoditi ih sebi. S vremenom možete dodavati ostale rituale i od vašeg jutra učiniti vrijeme koje ćete posvetiti sebi i svojim mislima i potrebama.