Lifestyle

KRALJ ZAČINA

Dašak Orijenta donosi šafran

Jedan od najskupljih začina na svijetu oduvijek nosi titulu kralja zahvaljujući svojim posebnim svojstvima. Jelima daje divnu žutu boju, a vama čitav niz dobrobiti.

Šafran su zapravo vršci cvjetova tamnocrvene ili smeđe-crvene boje koji se ručno beru, a upravo je to uzrok njegove visoke cijene. S obzirom na to da je među najskupljim začinima svijeta, najčešće ga se i krivotvori dodavanjem drugih začina slične boje i oblika ili pak kurkume. No pravi šafran svakako se isplati nabaviti.

Njegove su dobrobiti brojne. Visoko je nutritivan, sadrži bjelančevine i masti, ali ponajviše obiluje ugljikohidratima. Vlakna, vitamini A, skupine B i C te minerali fosfor, kalij, magnezij, kalcij, natrij, željezo, cink, selen, bakar, mangan čine ga pravom malom riznicom zdravlja. S obzirom na to da ima jedno od najjačih antioksidativnih djelovanja, usporava rast tumora, obnavlja i čisti stanice krvi, poboljšava funkcije mozga, jača srce i krvne žile, obnavlja živčani sustav i povoljno djeluje na nesanicu. U kombinaciji s medom može pomoći kod žučnih kamenaca, ublažava simptome alergija, a kao oblog pomaže kod opeklina i natečenosti, smanjuje glavobolju i upalu uha. Za jačanje pamćenja dodajte dva, tri vrška šafrana u vruće mlijeko. 

Kako ima dosta snažno djelovanje, za pripremu jela najbolje ga je koristiti razblaženog u vodi. U vodu namočite dva do tri vrška šafrana i koristite u jelima. Prilikom kuhanja, aroma šafrana ne otpušta se odmah, ali je postojana tijekom dulje pripreme. Suhi začin pak možete popržiti na suhoj tavi i usitniti u mužaru u prah koji ubacite u mlijeko i ostavite da djeluje oko pola sata. Ovakvo mlijeko možete dodati u rižu ili tijesto za peciva.

Kao začin, odlično se sljubljuje s mliječnim jelima, pecivima, slatkim umacima i kremama, slatkim i slanim rižotima, indijskim oraščićima i grožđicama. Također se često koristi i u jelima od piletine, ribljim jelima, kod pripreme povrtnih jela i juha, obogaćuje okus mahunarki, likera, sireva i slično. Odlično će nadopuniti i okus kave ili čaja.

Zbog intenzivne arome najčešće se koristi samostalno. No dobro se slaže s cimetom, majčinom dušicom, bosiljkom, korijandrom i ružmarinom.