Lifestyle

BOROVNICE

Bobice pune zdravlja

Tamnoplava boja nije jedina primamljiva karakteristika ovih ukusnih bobica. Čitav niz dobrobiti, kao i raznovrsnost načina pripreme također su razlozi zašto ih volimo.

Dozrijevaju od lipnja do rujna pa zaista nema razloga zašto već danas ne biste barem jedan obrok posvetili njima. Borovnice su prave male bombice pune vrijednih nutrijenata koji ih smještaju među najpoželjnije namirnice. Zahvaljujući bogatstvu antioksidansima nalaze se pri vrhu ljestvice namirnica koje povoljno utječu na zdravlje. Antioksidansi pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, štite kožu od starenja, ali i pojave raznih oboljenja poput astme, srčanih bolesti, tumora, artritisa i slično. 

Također su bogate i vitaminima B2, C i K, mineralima kalcijem, kalijem, manganom i fosforom te vlaknima. Povoljno utječu i na vid, pomažu kod infekcija urinarnog trakta, zatvora, raznih upala, smanjuju kolesterol, a zahvaljujući niskom glikemijskom indeksu i regulaciji šećera u krvi dobar su izbor za dijabetičare. Borovnice se smatraju i hranom za mozak s obzirom na to da sadrže antioksidanse koji povoljno utječu na zdravlje živčanog sustava i mozga, a mogu i poboljšati pamćenje. Osim plodova, i lišće borovnice je također zdravo. Oni se koriste za čaj, pospješuju rast kose i pomažu kod probavnih tegoba. 

Najbolje ih je konzumirati svježe, a u hladnjaku ih možete čuvati do tjedan dana. Sve bobice koje su počele trunuti odmah bacite kako biste spriječili propadanje ostalih bobica. Ono što je kod borovnice odlično jest to što može dugo zadržati svoja svojstva i smrznuta pa ih možete jesti tijekom cijele godine. 

A osim svježe, odlične su u raznoraznim desertima, smoothijima, ali i umacima uz meso. Jedan od klasika među desertima zasigurno je dobra stara pita s borovnicama. Kombinacija prhkog tijesta i sočnog nadjeva od borovnica i pekmeza od šljiva osvaja baš sva nepca, a nas vraća u djetinjstvo. Po želji pitu pospite šećerom u prahu za dodatnu dozu slatkoće, a za pravi doživljaj poslužite ju uz čaj ili kavu i omiljeno društvo.

Ako pak želite nešto rashlađujuće, cheesecake s borovnicama savršen je izbor. Brzo gotov, osvježavajući, ukusan i sve to s dodatkom borovnica. Cheesecakeu malo će tko odoljeti, a ovom s borovnicama nitko. Želite li društvu pripremiti nešto posebno, poslužite im lagani desert s borovnicama i lavandom. Neobična kombinacija cvjetića lavande natopljenih u voćni liker i borovnice odlično se nadopunjuje s kremom od šlaga i jogurta, a vi ćete dobiti titulu vladara kuhinje.