Lifestyle

Hrana koja liječi

Špinat – zeleno povrće koje oduševljava

Oduvijek su nam govorili da je špinat zdrav i nisu to bile samo priče – riječ je o zaista zdravom povrću. Iako je na našim tanjurima već stoljećima, ovo iznimno hranjivo povrće svoje porijeklo vuče s Bliskog istoka gdje raste kao samonikla biljka. Još u 16. stoljeću francuska kraljica Katarina de Medici svojim je kuharima zapovjedila da špinat poslužuju uz svaki obrok.

Ovo popularno povrće ne treba uzimati zdravo za gotovo jer je riznica prijeko potrebnih nutrijenata, a valja znati da sadrži i klorofil koji djeluje antioksidativno i protuupalno. Bogat je mineralima poput važnog željeza pa je odlična zamjena vegetarijancima i veganima. Dobar je izvor proteina, a kako ima nisku kalorijsku vrijednost, rado ga jedu i oni koji paze na prehranu. 

Špinat je prijatelj ženske ljepote jer odlično djeluje na zaštitu kože zahvaljujući vitaminu B koji je "kriv" za čvrstoću kože, ublažava znakove starenja, a plus je i što sjajno djeluje na naše moždane vijuge. Špinat je naš borac protiv astme, visokog krvnog tlaka i dijabetesa, a to što nam je pri ruci cijele godine samo je dokaz da ga treba uvesti u tjedni jelovnik. Zahvaljujući bogatstvu beta-karotenom, kalijem, vlaknima, vitaminima A, C, B i luteinom, špinat s razlogom zovu supernamirnicom.

Špinat kuhajte što je kraće moguće jer je vrlo nježno povrće koje dužim kuhanjem gubi svoja svojstva i okuse – važno ga je jako dobro oprati jer raste u pjeskovitom tlu. Najbolje je namočiti ga u većoj posudi u hladnoj vodi – pijesak će potonuti na dno. Promijenite vodu, ispirite sve dok nije čist.

Najbolje je ga pripremiti ga odmah, ali onoliko koliko ćete pojesti jer špinat se ne podgrijava. Svježeg u plastičnoj vrećici možete čuvati nekoliko dana u hladnjaku. Što se tiče pripreme, mogućnosti je zaista mnogo. U novije vrijeme sve češće ga susrećemo u super ukusnim smoothijima, ali i juhama kojima daje sasvim posebnu notu. Ljubitelje tjestenine oduševit će njoki od špinata, a za lagani ručak ili večeru isprobajte ga u salati.