Lifestyle

OMILJENA DELICIJA S ROŠTILJA

Sve što trebate znati za savršeni odrezak

Neodoljivi komad mesa s aromom dima kralj je među mesnim delicijama. Primijenite li u pripremi par ključnih savjeta sigurno ga nećete pretvorili u prosječan obrok.

Svaki mesoljubac zna da je steak ultimativna delicija s grilla, ali ovome se komadu mesa treba posvetiti posebna pažnja. Kako biste pripremili savršeni odrezak koji će zadiviti vaše, ali i nepca vaših najbližih, potrebno je slijediti nekoliko jednostavnih koraka.

Prvi je, naravno, pravilan odabir mesa. Ako niste sigurni u svoj odabir, obratite se mesaru, njegovi su savjeti i znanje zlata vrijedni i olakšat će vam daljnju pripremu. Najprije obratite pozornost na debljinu odreska i količinu masnoće. Idealna debljina ovog komada mesa je između 2 i 3 centimetra, na takvom ćete komadu postići najbolju sočnost. Iz istoga razloga meso mora biti prošarano masnoćom, krto meso, ma koje debljine bilo, neće postati sočan odrezak. Vrstu mesa birate prema vlastitim preferencijama, a želite li zadiviti ukućane, T-bone steak bit će odličan izbor.

Odrezak je jedan od najkvalitetnijih komada mesa prepun prirodnog okusa koji većina ljubitelja roštilja obožava. Zato će vam za njegovo začinjavanje biti dovoljni sol i papar koji će samo naglasiti okus. Naravno, možete mu dodati i druge začine i marinade, ali u tome ne smijete pretjerati jer je posebnost steaka u njegovu okusu. Koju god opciju odabrali, jedino o čemu morate voditi brigu je da meso začinite dovoljno rano. Bilo da su u pitanju začini ili marinada, meso u njima mora provesti najmanje dva sata prije pečenja, a jedan sat prije obavezno mora provesti na sobnoj temperaturi. Prehladno meso neće biti dobro pečeno jer toplina tave ili roštilja neće doprijeti do njegova središta.

Bez obzira na to pečete li odrezak na roštilju ili tavi, podloga mora biti dobro zagrijana. Najbolje je da podlogu na kojoj pečete grijete minimalno 5 minuta na jakoj vatri kako bi postigla potrebnu temperaturu. Za što bolju sočnost odrezak pecite do medium-rare ili medium razine dovršenosti, a za to će biti dovoljno 3 do 5 minuta pečenja sa svake strane.

Pripazite i pri odabiru masnoće na kojoj ćete peći meso, neka ona bude neutralnog okusa poput suncokretova ulja, a prilikom pečenja meso možete premazivati aromatiziranim maslacem ili ružmarinom namočenim u ulje. Nakon pečenja obavezno odrezak pustite da odmori na tanjuru 5 do 10 minuta. Tako će se svi sokovi zadržati unutar odreska, a samo meso će se temperirati kako biste mogli poslužiti savršen odrezak.

*Za još više vrućih grill novosti pretplatite se na newsletter i preuzmite novi broj magazina Dobar tek BBQ.